Het schilderij van Willemstad vanuit de lucht heb ik gedaan in opdracht voor een 50-jarig huwelijkscadeau. De opdrachtgever heeft een mooie referentiefoto aangeleverd van Willemstad van boven. Absoluut een hele leuke opdracht om uit te voeren.

Schilderij Willemstad vanuit de lucht
Schilderij Willemstad vanuit de lucht

Willemstad ligt in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Van bovenaf is goed te zien dat het een vestingstad is: de stad is gebouwd in een zevenpuntige ster en omgeven door water.


Totstandkoming

Ik ben van start gegaan met een trace te maken van de referentiefoto. De foto heb ik laten afdrukken op 42 x 42 cm en met behulp van een A2 lightpad heb ik de buitenlijnen van de stad overgetrokken op aquarelpapier.

Vervolgens heb ik het aquarelpapier opgespannen op het glazen tafelblad zoals ik eerder had gedaan met mijn opdracht van de kaart van Parijs. Het opspannen doe je door het papier nat te maken, het met aquarelplakband vast te plakken en te laten drogen. Helaas was het eerste papier niet goed opgespannen en het ging bobbelen toen ik met het schilderij begon.

Ik heb nog een keer een trace gemaakt, het papier weer opgespannen en zware boeken erop gelegd om het plat te houden. Dit mocht ook niet baten, het papier bleef niet strak liggen op het tafelblad.

Ik was genoodzaakt om nog een trace te maken en het papier nogmaals op te spannen. Dit keer was het papier helemaal doorweekt met water en ging het opspannen wel goed. Het papier is strak blijven liggen op het tafelblad en ik kon daarna verf gebruiken zonder dat het ging bobbelen.

Dus een tip voor mezelf en voor anderen: het papier een tijdje in water laten weken (min. 5 minuten) en het vervolgens met aquarelplakband op het oppervlak vastmaken. Het oppervlak kan een plaat onbewerkt multiplex zijn (niet een te dunne plaat) of in mijn geval een glazen tafelblad. Als laatste moet je het papier goed laten drogen, voordat je het kunt gebruiken.

Ter info: ik gebruik het tafelblad omdat het papier erg groot is (A2) en ik daarom een groot oppervlak nodig heb.

In deze video op youtube wordt het opspannen uitstekend uitgelegd.

Nu kon ik eindelijk verder met het echte werk: het schilderen. Ik ben begonnen, zoals bij elk schilderij, met de verdeling van de kleuren als onderlaag. Ik begin heel licht, zodat ik goed de kleuren in lagen kan opbouwen. De vlakken zijn nog wat grof, maar dat wordt later weggewerkt als er meer details bij komen kijken.

Details aanbrengen

Na de eerste lagen ben ik van linksboven naar rechtsonder gaan werken. Steeds een stukje van het landschap of de stad. Ik heb vooral de details gelegd in de schepen in de haven en de huizen en gebouwen in de stad. Om het schilderij af te maken heb ik als laatste hier en daar wat highlights en schaduwen aangebracht.

Links de helft van het schilderij en rechts de helft van de referentiefoto

Details schilderij

Het schilderij is gemaakt op 300 grams Van Beek aquarelpapier geschikt voor A2 formaat (50 x 65 cm). Ik heb Winsor & Newton Cotman aquarelverf en voor de highlights witte gouache (plakkaatverf) gebruikt. Er zit een crèmekleurige passe-partout omheen met een breedte van 4 cm aan alle zijden. De lijst is 50 x 50 cm en gemaakt van licht eikenhout. Ik heb ongeveer 2,5 maand nodig gehad om het schilderij af te ronden.

Heb je ook interesse in een schilderij van je favoriete stad vanuit de lucht? Of misschien wil je je mooiste foto van een bezienswaardigheid laten vereeuwigen? Neem contact op met ColourFlux Studio voor de mogelijkheden via de contactpagina.


Terug naar Portfolio