Op de valreep van 2022 heb ik nog een leuke opdracht gedaan, namelijk een digitale kerstkaart voor het bedrijf Purive. Ik heb al een tijd geen digitale illustraties meer gemaakt, dus een goed moment om het weer op te pakken.

Kerstkaart eindresultaat illustratie
Kerstkaart eindresultaat illustratie

De opdracht

Door het bedrijf Purive ben ik benaderd om een digitale kerstkaart te maken, zodat zij deze als leuke kerstgroet aan hun klanten kunnen sturen via e-mail. Purive is een Nederlands interim management en concultancybureau in de industriesector.

Ik heb uiteraard zo snel mogelijk contact opgenomen om meer te weten te komen over de precieze toedracht. Hiervoor heb ik een mail gestuurd met vragen over de details van de kerstkaart, de omvang van de opdracht en met het verzoek om voorbeelden te sturen.

Nog dezelfde week heb ik antwoord ontvangen en na telefonisch contact is het voor mij duidelijk wat er van mij wordt verwacht: de kerstkaart moet een soort animatie worden met kerst en oud en nieuw als onderwerp. De kaart moet bij het bedrijf passen met een hedendaagse uitstraling. Ook moet het logo van Purive en een kerstgroet in het Engels in de kaart verwerkt worden. De kerstkaart moet binnen twee weken opgeleverd zijn. Ik heb een voorbeeld ontvangen van de kaart die een jaar eerder verstuurd is.


De werkwijze

Na de intake heb ik voorgesteld om drie concepten te maken van de kerstkaart. Daarna kan de klant een concept kiezen waar ik verder op kan borduren. De concepten bestaan uit een kort filmpje of illustratie met een impressie van het idee en de illustratiestijl, dus nog geen uitgewerkte onderdelen.

Het eerste concept is een sneeuwlandschap met huisjes, kerstbomen met lichtjes en maan en sterren op de achtergrond. Dit is in een cut-out paper stijl. De kerstkaart lijkt op deze manier op een echte kaart van papier: de onderdelen op de kaart lijken uitknipt te zijn. In de animated gif wil ik het donker laten worden, de lichtjes gaan aan en de maan komt op. En als laatste wil ik vuurwerk en het bedrijfslogo met een kerst- en nieuwjaarsgroet in beeld laten komen. Ik heb als voorbeeld een korte animatie van het licht-donker effect en een simpele illustratie van een kerstlandschapje in paper cut-out stijl gestuurd.

Kerstkaart concept 1 animatie licht-donker
Kerstkaart concept illustratie
Kerstkaart concept 1 paper cut-out stijl

Het tweede concept is een open haard met kerstboom, cadeautjes en een luie stoel. In de animated gif wordt het wat lichter in de kamer doordat de open haard en de lichtjes in de kerstboom aangaan. Aan het eind zie je twee klinkende champagneglazen of een ontkurkte champagnefles in beeld. En uiteraard het bedrijfslogo met kerst- en nieuwjaarsgroet. Ik heb een korte animatie gestuurd als voorbeeld voor de stijl die ik wil gebruiken.

Kerstkaart concept 2

Het derde concept is een schets van een kerstlandschap. De kerstman vliegt in zijn arrenslee over en laat sterrenstof achter en geeft daardoor het landschap kleur. Je ziet dus de schets van zwart/wit naar kleur veranderen. Ook hier weer aan het eind het bedrijfslogo met kerst- en nieuwjaarsgroet in beeld. Ik heb als voorbeeld een kort filmpje toegevoegd waarbij de schets kleur krijgt.

Kerstkaart concept 3

Uiteindelijk heeft de klant voor het 2e concept gekozen, persoonlijk ook mijn favoriete idee. Met dit concept ben ik aan de slag gegaan in het programma Procreate op de iPad.

Op internet heb ik verschillende voorbeelden gezocht van open haarden, kerstbomen, luie stoelen, etc. Van daaruit heb ik een eigen versie gemaakt in Procreate. Ten eerste heb ik een schets van de buitenste lijnen gemaakt. Elk element (kerstboom, stoel, open haard) is op een aparte laag geplaatst, zodat ik ze apart kan bewerken.

Ten tweede heb ik elk element van kleur voorzien en daarna wat levendiger gemaakt door licht- en schaduweffecten toe te voegen. Hiervoor zijn verschillende technieken te gebruiken, zoals Gaussian blur voor een zacht schaduweffect. Er zijn genoeg Youtube-video’s te vinden van deze technieken en trucjes. In de tussentijd heb ik de klant op de hoogte gehouden van de voortgang.

In Procreate heb je de mogelijkheid om korte animaties te maken. Hierbij heb ik nogmaals Youtube geraadpleegd als informatiebron. Omdat ik nog niet eerder heb gewerkt met animatie in Procreate, valt het nog niet mee. Maar gelukkig heb ik enige ervaring met Flash en het idee blijft hetzelfde: je kan je illustratie per frame of laag aanpassen en dan beeldje voor beeldje afspelen, zoals in een filmrol. Je hebt hiervoor wel vele lagen in het Procreate-bestand nodig. Elke laag is namelijk één beeld dat afspeelt.

Voor deze animatie heb ik ervoor gekozen om met behulp van een zwart vlak en transparantie het licht effect toe te passen. Per laag heb ik de transparantie van het zwarte vlak omlaag gezet, zodat het net lijkt of het lichter wordt in de kamer doordat de open haard en de lichtjes aangaan. Ten slotte heb ik de kerstgroet en het logo in beeld laten komen met daarbij klinkende champagneglazen.


Het resultaat

Het resultaat van de animatie zie je hieronder in het filmpje. Ik denk dat het een warme, sfeervolle kaart is geworden. Purive is heel blij met deze digitale kerstkaart en ikzelf ben ook tevreden.

In eerste instantie wilde ik een animated gif maken, maar uiteindelijk is het een video geworden. Een animated gif van deze animatie werd of te zwaar om te versturen of van slechte kwaliteit. De klant heeft aan het eind nog gevraagd om een plaatje te sturen van de laatste scène uit het filmpje met de kerstgroet en het logo. Dit omdat hun klanten niet altijd video’s openen en op deze manier komt de boodschap alsnog over.

Eindresultaat Kerstkaart animatie
Kerstkaart eindresultaat illustratie
Kerstkaart eindresultaat illustratie

Heb je ook interesse in een digitale illustratie van mijn hand? Laat het me weten via het contactformulier of neem telefonisch contact op.


Terug naar Portfolio