Voortbordurend op het vlammend hart schilderij van FC Twente, ben ik voor een klant aan de slag gegaan met het Ajax-logo, tevens met een vlammend hart. Dit keer was het ontwerp samengesteld uit verschillende dingen die volledig zijn afgestemd op de wensen van de klant. Zo heeft de achtergrond de kleuren van de Ajax-vlag, is het logo zelf een combinatie van het oude en nieuwe logo, zijn er drie kampioenschapssterren toegevoegd boven het logo en zijn alle Nederlandse en Europese titels toegevoegd.

Ajax logo met vlammend hart afgerond
Ajax logo met vlammend hart afgerond

De opdracht

De klant vond het FC Twente schilderij erg leuk en wilde graag een zelfde soort schilderij van zijn favoriete voetbalclub Ajax. Hij wilde een versie op A2 grootte (59,4 x 42 cm) voor aan de muur, met een aantal aanpassingen:

 • De achtergrond niet zwart, maar wit-rood-wit zoals de Ajax-kleuren.
 • Het logo zelf is een combinatie zijn van het ‘oude’ Ajax-logo met een gedetailleerde afbeelding van de held uit de Griekse mythologie en de rode bogen en zwarte letters uit het ‘nieuwe’ logo.
 • Drie goudkleurige kampioenschapssterren, die 3 x 10 behaalde landskampioenschappen voorstellen, boven het logo.
 • Alle jaartallen van de gewonnen landskampioenschappen, KNVB beker titels en belangrijke internationale prijzen links en rechts van het logo, in rode letters.

Werkwijze

Ik ben begonnen met het maken van een trace van het combineerde logo, de vlammen, sterren en de jaartallen. Ik heb zelf een voorbeeld gemaakt, deze in vier delen op A4 papier geprint en aan elkaar geplakt, zodat A2 grootte wordt. Ik heb het voorbeeld overgenomen op aquarelpapier. Het aquarelpapier heb ik vervolgens op een glazen tafelblad opgespannen.

Het toevoegen van de vlammen met kleurpotlood ging van een leien dakje. De vlammen had ik al eerder gedaan en ik weet nu precies hoe ik die moest maken.

Daarna ben ik verder gegaan met de afbeelding van de Griekse held Ajax uit het ‘oude’ Ajax-logo, met zwart kleurpotlood. Ik heb nog overwogen om houtskool te gebruiken om de lijnen nog zwarter te krijgen, maar houtskool vlekt heel erg, dus heb ik toch voor kleurpotlood gekozen. Met gouache (plakaatverf) heb ik de rode randen en zwarte letters uit het ‘nieuwe’ Ajax-logo en de goudkleurige sterren geschilderd.

Toen was het tijd voor de achtergrond. Met gouache heb ik een witte, rode en nogmaals een witte baan toegevoegd. De achtergrond van de cirkel in het midden heb ik ook wit geschilderd.

Ajax-logo en kampioenschapssterren
Ajax-logo en kampioenschapssterren

Helaas ging het plakband aan de zijkanten scheuren. Ik heb het papier losgehaald en opnieuw vastgemaakt met stevig tape. Gelukkig is het papier redelijk plat gebleven, met gouache gebruik je minder water dan met aquarelverf, waardoor ook het papier minder gaat bobbelen. Daar ben ik heel blij mee, anders had ik opnieuw moeten beginnen.

Als laatste waren de titels en de jaartallen aan de beurt, nogmaals met gouache. Het recht krijgen van de jaartallen was een echte uitdaging. Ik heb een digitaal lettertype uitgekozen dat dichtbij komt met de letters uit het Ajax-logo. Na wat correcties heb ik de letters goed op het papier gekregen.

Ook was er nog het feit dat Ajax dit jaar nog meerdere prijzen kon winnen, waardoor ik even moest wachten met het toevoegen van de laatste jaartallen. Het jaartal 2021 voor de landstitel en de KNVB beker zijn uiteindelijk nog toegevoegd.

Ajax-logo er komt nog een jaartal bij
Er komt nog een jaartal bij

De klant is heel blij met het eindresultaat. Hij heeft ervoor gekozen om het schilderij zelf in te laten lijsten. De foto van de ingelijste versie volgt nog zodra dit gedaan is.

Ajax logo met vlammend hart afgerond
Ajax-logo met vlammend hart afgerond

Heb je ook interesse in een soortgelijk schilderij van je favoriete voetbalclub? Of wil je door ColourFlux Studio een logo laten ontwerpen? Neem dan contact op met mij via het contactformulier.


Zelfde concept maar dan voor Feyenoord

Misschien is het niet zo’n goed idee om Ajax en Feyenoord in een adem te noemen, maar om ook Feyenoord-fans tegemoet te komen zijn er van hetzelfde concept prints beschikbaar: het Feyenoord-logo met een vlammend hart.

Er zijn verschillende edities van het Feyenoord-logo met vlammend hart te verkrijgen:

 • De Basis-editie bestaat uit het Feyenoord-logo in het midden, gekleurde vlammen om het logo heen en een zwarte achtergrond. Deze variatie kan ingelijst worden met een rode passe-partout en witte lijst van de clubkleuren, of een groene passe-partout en witte lijst van de vlagkleuren van Rotterdam.
 • De Kampioen-editie bestaat uit de basis-editie, daarnaast heeft deze variatie een goudkleurige ster boven het logo. Deze variatie kan ook ingelijst worden met een rode passe-partout en witte lijst van de clubkleuren, of een groene passe-partout en witte lijst van de vlagkleuren van Rotterdam.
 • De Limited Edition bestaat uit de kampioen-editie, met links en rechts van het logo alle Nederlandse en Europese titels in goudkleurige letters. De Limited edition kan besteld worden met gouden metallic passe-partout en zwarte lijst. Dit past uitstekend bij het logo en de titels.
 • Een losse print op A4 grootte (21 x 29,7 cm) van elke variatie is verkrijgbaar voor € 25,- per stuk.
 • De Basis– of Kampioen-editie met rode passe-partout en witte lijst is verkrijgbaar voor € 45,-.
 • De Basis– of Kampioen-editie met groene passe-partout en witte lijst is verkrijgbaar voor € 50,-.
 • De Limited Edition met gouden metallic passe-partout en zwarte lijst is verkrijgbaar voor € 65,-.

Naast deze prints is het uiteraard ook mogelijk om de originele illustratie van het Feyenoord-logo aan te schaffen. Dit is wel zonder ster en titels. De originele illustratie is met gouden metallic passe-partout en zwarte lijst verkrijgbaar voor € 150,-.

Alle bovenstaande prints zijn verkrijgbaar via de Webshop. Heb je interesse in de originele illustratie, neem dan contact met mij op.


Terug naar Portfolio